Scoliose is erfelijk! Heb je een zusje/dochter van 8/10 jaar die nog geen scoliose heeft? Meld je dan nu aan voor onze studie.

Scoliose is erfelijk! Heb je een zusje/dochter van 8/10 jaar die nog geen scoliose heeft? Meld je dan nu aan voor onze studie.
april 18, 2023

Scoliose is erfelijk! Heb je een zusje/dochter van 8/10 jaar die nog geen scoliose heeft? Meld je dan nu aan voor onze studie.

Graag vragen wij de aandacht voor een buitengewoon belangrijke studie, bedoeld om de vroegste fase van het ontstaan van een scoliose te kunnen achterhalen. Jongere zusjes, en ook dochters van scoliose patiënten, die tussen de 8 en 10 jaar oud zijn, hebben meestal zelf (nog) geen scoliose. Omdat scoliose een erfelijke aandoening is hebben zij wel ongeveer 25% kans dit in de puberteit te ontwikkelen. In het UMC Utrecht doen wij al jaren onderzoek naar de vroegste veranderingen die optreden bij het ontstaan van scoliose, alleen op die manier kan uiteindelijk hopelijk vroeg en effectief worden ingegrepen, voordat ernstige veranderingen aan de vorm van de rug zijn opgetreden.

Met de meest moderne MRI en echografie technieken willen wij, zonder röntgenstraling, deze veranderingen bestuderen. Heeft u een dochter die behandeld wordt voor scoliose, of heeft u zelf een behandelde scoliose, en heeft u nog een jongere dochter van 8-10 jaar oud, en wilt u meer weten over dit onderzoek, stuur dan een email naar earlybird@umcutrecht.nl.

Nadat u informatie heeft ontvangen kunnen u en uw dochter vanzelfsprekend in alle vrijheid beslissen of u hieraan mee wilt doen. U zou ons helpen scoliose beter te begrijpen, en hopelijk betere behandelmethoden te kunnen ontwikkelen.

René M Castelein

Orthopedisch Chrirug

Download brochure