Bij patiënten die te maken hebben met scoliose is Schroth therapie vaak de voorgeschreven aanpak. Het doel van Schroth-therapie is om de houding te verbeteren, flexibiliteit van de bocht te verbeteren en eventueel pijn te verminderen. We hopen ook progressie van scoliose te vertragen maar dat is wetenschappelijk bij Schroth-therapie nooit aangetoond bij een grote groep. Er zijn wel vermoedens en individuele gevallen bekend dat Schroth-therapie werkt. Door het versterken van specifieke spiergroepen en het trainen van de juiste houding, kan Schroth-therapie helpen om de wervelkolom in een meer natuurlijke positie te brengen en de belasting van de wervelkolom geleidelijker te verdelen.
Bij het Dutch Scoliosis Center passen we de methodes van ISST en ‘Schroth Best Practice’ (SBP) toe. Deze benaderingen richten zich op het ontwikkelen van bewustzijn van de houding, het corrigeren van de scoliose in drie dimensies (3D), het integreren van goede houdingen in dagelijkse activiteiten en het behouden van deze verbeterde houding. Naarmate grondig onderzoek vordert, groeit het bewijs voor de effectiviteit van deze methodes gestaag. Nieuw onderzoek zal verder inzicht bieden in welke methodes en specifieke oefeningen het meest geschikt zijn voor diverse patiëntengroepen. Voor meer informatie kun je het Engelstalige artikel lezen waarin deze methodes beschreven en vergeleken worden.
In Nederland wordt voornamelijk gewerkt volgens de Schroth methodes: 3D-Schroth-therapie en Schroth Best Practice. Deze oefenmethodes zijn geschikt voor kinderen, jongeren en volwassenen en vormen de kern van onze aanpak.
De ernst en vorm van de scoliose bepalen welke oefeningen het meest geschikt zijn, en onze oefentherapeuten stellen individuele oefenschema’s op. Meestal start de therapie met één of twee sessies per week, waarna de frequentie geleidelijk afneemt tot één keer per twee à drie weken. Voor een optimaal resultaat dien je bepaalde oefeningen ook thuis te doen. Het herhaaldelijk uitvoeren van oefeningen om nieuwe houdingen aan te leren, bevordert het succes ervan en leidt tot het natuurlijk aannemen van gezonde gewoonten. Bovendien zijn sommige oefeningen eenvoudig in te passen in je dagelijkse routine.
In Nederland wordt het meest gewerkt volgens de methodes van Schroth: de 3D-Schroth-therapie en Schroth Best Practice. Deze oefenmethodes kunnen worden gebruikt bij kinderen, jongeren en volwassenen.
Afhankelijk van de ernst en de vorm van de scoliose zal de oefentherapeut een oefenschema samenstellen. Meestal wordt begonnen met één of twee keer per week een sessie. Daarna wordt geleidelijk afgebouwd naar één keer per twee à drie weken. Sommige oefeningen moet je thuis doen. Oefeningen om een andere houding aan te leren hebben het meeste effect als je ze vaak doet. Dan wordt het aannemen van de nieuwe houding vanzelf een goede gewoonte. Sommige oefeningen kun je ook gemakkelijk doen bij dagelijkse activiteiten als tandenpoetsen, afwassen en tv-kijken
Met Schroth-oefentherapie wordt geprobeerd steeds de drie dimensies van de verkromming te behandelen (voor-achterwaarts, zijwaarts en draaiing). Afhankelijk van het type scoliose wordt door de Schroth-therapeut een behandelplan opgesteld, dat precies past bij jouw bocht(en). Hierbij kijkt de therapeut naar het volgende:
Katharina Schroth, zelf scoliosepatiënt, ontwikkelde rond 1920 een behandelmethode voor scoliosebochten groter dan 70 graden. In de jaren ’70 ontwikkelde haar dochter, fysiotherapeut Christa Lehnert-Schroth, de methode verder. Er kwam een uitgebreid programma met speciale oefeningen voor grote, kleine, enkele en dubbele bochten. Deze originele Schroth-methode wordt in diverse klinieken in Duitsland toegepast en verder doorontwikkeld en is internationaal door de SOSORT (de internationale organisatie voor onderzoek naar behandeling van scoliose) erkend.
Dr. Hans-Rudolf Weiss, fysiotherapeut/orthopeed en zoon van Christa Lehnert-Schroth vereenvoudigde de oefenmethode zodat deze gemakkelijk toepasbaar is in de dagelijkse praktijk (thuis en op school). Dit programma wordt ‘Schroth Best Practices’ genoemd.
Onze ervaring is dat met het combineren van deze verschillende methodes opvallend goede correcties mogelijk zijn!
Het Scoliose Handboek is geschreven voor patiënten en professionals.