MD in scoliose revalidatie en orthopedische behandeling, Instituto Elena Salvá Scoliosis Rehabilitation Center Barcelona, Spanje
MD Orthopedisch chirurg Sint Maartenskliniek, PhD kandidaat M-brace, Maastricht university medical center, Nederland
15.30-15.35 | René M. Castelein (NL) | Introductie |
15.35-15.55 | Manuel Rigo (ES) | Is het mogelijk om een 3D Brace-concept te standaardiseren? |
15.55-16.15 | Ane Simony (DK) | Providence night time bracing |
16.15-16.30 | Discussie | |
16.30-16.50 | Diederik Kempen (NL) | Langetermijneffecten van bracebehandeling van idiopathische scoliose bij adolescenten |
16.50-17.10 | Dirk Schrander (NL) | De ontwikkeling en eerdere klinische resultaten van de M-brace in AIS |
17.10-17.25 | Discussie | |
17.25-17.35 | René M. Castelein (NL) | Afronding |
Is het mogelijk om een 3D Brace-concept te standaardiseren?
Vanaf de eerste keer dat ik dr. Jacques Chêneau (Frankrijk) ontmoette, 32 jaar geleden, heb ik zijn benadering gebruikt bij het bouwen van braces. Rond 1979 presenteerde hij samen met professor Mathias (Münster) een corrigerende brace, geïnspireerd op het derotationele abtengips. Voor het ontwerp gebruikte Chêneau klinisch-anatomische beschrijvingen en een zeer eenvoudige classificatie (patroon met 3 krommingen – enkelvoudig structureel – en patroon met 4 krommen – dubbel structureel).
Mijn persoonlijke bijdrage voor standaardisatie ging over het herdefiniëren van de correctieve principes met behulp van biomechanische verklaringen en het ontwikkelen van een betrouwbare specifieke classificatie.
De nieuwe principes waren gebaseerd op het idee van Dubousset omtrent scoliose en het 3D-karakter ervan, waarbij het transversale vlak van het grootste belang was om het progressie proces te begrijpen. Hierdoor werd de brace 3D-brace genoemd en het correctieprincipe werd gedefinieerd als Detorsional. Tevens begon men de brace, 3D brace te noemen en het correctieprincipe Detorsionaal. Er is kennis nodig van het 3D-karakter van IS om te begrijpen en dat een echte 3D correctie niet mogelijk is door een een gehele bracing.
Het doel is om een zo goed mogelijk uitgebalanceerde correctie van het frontale vlak te bereiken, door middel van een detorsionaal mechanisme, waarbij een voorheen normale geometrie in het Sagittale vlak behouden blijft of een voorheen abnormale geometrie in het Sagittale vlak gedeeltelijk wordt hersteld.
Als we echter kijken naar de ‘state of the art’ van deze kennis, is de beugelconstructie nog steeds gebaseerd op de specifieke vaardigheden van de beugelmaker, klinische ervaring en intuïtie. Standaardisatie is erg gebrekkig wanneer men van die hypothese uitgaat, waardoor wij niet kunnen pleiten voor het gebruik van dit type brace op een algemene manier, maar alleen door ervaren Teams.
Providence night time braces
Het is bewezen dat een fulltime brace behandeling een negatieve invloed heeft op de kwaliteit van leven van de adolescente patiënt. De Providence nachtbrace is een goed gedocumenteerd alternatief.
De brace combineert de natuurlijke curvecorrectie die wordt bereikt wanneer de patiënt ligt met druk op de ribbenkast, waardoor de wervelkolom in een rechte positie wordt gecorrigeerd, 7-8 uur gedurende de nacht. De correctie van de kromming wordt in stand gehouden terwijl de wervelkolom onbelast is en het grootste deel van de groei plaatsvindt. Overdag kunnen de patiënten een actieve levensstijl aanhouden en hun volledige spierkracht behouden tijdens de behandelingsperiode.
Door de patiënten liggend te behandelen, kan de orthoptist een grotere correctie van de curve bereiken, omdat het bekken en de trochanter in de brace kunnen worden opgenomen zonder ongemak voor de patiënten.
De lezing bevat patiëntengegevens uit een retrospectief onderzoek, en ook gegevens uit een gematcht retrospectief onderzoek waarin patiënten die behandeld zijn met Providence nachtbeugels worden vergeleken met patiënten die 23 uur per dag worden behandeld met Boston braces.
Langetermijneffecten van bracebehandeling van idiopathische scoliose bij adolescenten
Hoewel bracing bedoeld is om de progressie van de kromming en toekomstige problemen op volwassen leeftijd te voorkomen, is er weinig informatie over de langetermijneffecten van idiopathische scoliose. De meeste recente studies laten een gunstig beloop zien zonder grote nadelige gevolgen voor de kwaliteit van leven. Er is echter weinig informatie over de kwaliteit van leven van onbehandelde idiopathische scoliose patiënten en of behandeling het resultaat op lange termijn verbetert.
Deze presentatie richt zich op de prognoses van matige en onbehandelde ernstige krommingen en onze ervaring met volwassen idiopathische scoliose patiënten die 25 jaar geleden in het OLVG ziekenhuis in Amsterdam zijn behandeld.
De ontwikkeling en eerdere klinische resultaten van de M-brace in AIS
De lezing zal gaan over de ontwikkeling van de Maastrichtse brace en de resultaten van de eerste studies. Daarna zal lopend onderzoek worden gepresenteerd, met voorlopige voorlopige, indien beschikbare, resultaten.
Idiopathische scoliose is een complexe driedimensionale vervorming van de wervelkolom en de romp van een vaak vrouwelijk persoon, die zich normaal gesproken ontwikkelt tijdens de groeispurt van de adolescent. De ziekte is levenslang aanwezig en kan, in de ernstigste vormen, leiden tot een verminderd gevoel van eigenwaarde, rugpijn en longcompromis. Afhankelijk van de ernst van de aandoening kan er voor verschillende behandelingsstrategieën worden gekozen. Ondanks het feit dat chirurgie betere resultaten oplevert dan ooit op het gebied van veiligheid, cosmetische en functionele resultaten, moet er toch worden gestreefd naar het vermijden van chirurgie als dat mogelijk is.
Behandeling met een brace is bewezen effectief te zijn om de achteruitgang van een scoliose te voorkomen of te vertragen. In dit webinar komen de populairste brace-filosofieën aan bod, zowel qua type brace (Boston-type, Providence, M-Brace en Rigo-Cheneau) als qua vereiste brace-draagwijze (fulltime en nachtelijk concept). Onder onze docenten bevinden zich bekende clinici en wetenschappers die hun concept van zullen presenteren, en er zal tijd zijn voor discussie.
Als u vragen heeft over het webinar of het registratieproces, kunt u telefonisch of per e-mail contact met ons opnemen.
Congreslink
Prins Hendrikstraat 2
6521 AW Nijmegen
Monique Keizer
m.keizer@congreslink.nl
Ella Rozendaal
e.rozendaal@congreslink.nl