Start spreekuur scoliosepatiënten in Dutch Scoliosis Center in Zeist

Start spreekuur scoliosepatiënten in Dutch Scoliosis Center in Zeist
maart 12, 2021

Start spreekuur scoliosepatiënten in Dutch Scoliosis Center in Zeist

Utrecht, 12 maart, 2021 – Vanaf vrijdag 12 maart kunnen patiënten van het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) voor het spreekuur van idiopathische scoliosepatiënten terecht in het Dutch Scoliosis Center in Zeist. Een samenwerking waarbij niet-operatieve scoliosezorg op één locatie plaatsvindt. Orthopedisch chirurg Tom Schlösser: “Samen met de orthopeden uit het Wilhelmina Kinderziekenhuis, gespecialiseerd fysiotherapeuten en bracemakers bieden we intensieve begeleiding in een aantrekkelijke setting buiten het ziekenhuis”.

Juiste zorg op de juiste plek
Het Dutch Scoliosis Center is mede opgericht door specialist op het gebied van scoliose professor René Castelein: “Het idee waarin niet-operatieve scoliosezorg binnen de muren van het ziekenhuis moet plaatsvinden, laten we los. Doordat we de zorg naadloos op elkaar aansluiten, streven we naar een optimale therapietrouw en uitkomst.”

Brede maatschappelijke impact 
Bij kinderen en tieners die nog groeien, proberen we verdere toename van de bocht te remmen met een brace (korset). Dit om een rugoperatie te voorkomen. “Relatief nieuw is de 3D nachtbrace, waar wij als eerste in Nederland gebruik van maken. Dit geeft kinderen de mogelijkheid om alleen in de nacht een brace te dragen, dus niet meer overdag als ze naar school moeten. Daarnaast maken we ook steeds meer gebruik van 3D echografie in plaats van röntgenstraling, om het verloop van scoliose te blijven volgen.”

Scoliose is een verkromming van de rug die met name tijdens de groeispurt fors kan toenemen. Dit noemen we ook wel adolescente idiopathische scoliose. Patiënten met scoliose komen regelmatig bij orthopedisch chirurgen, gespecialiseerd fysiotherapeuten en bracemakers (orthopedisch instrumentmakers).